Консервація овочів: взимку буде смачно

Щедрий на різноманітні овочі серпень дарує нам можливість приготувати смачні заготовки на зиму. Огірки, помідори, баклажани та інші овочі смакуватимуть не гірше, ніж улітку. Досвідом консервації та цікавими рецептами з «Пенсійним кур’єром» поділилися господині з Львівщини та Хмельниччини.

Мирослава Крутій зі Львова переконує, що її добірка рецептів перевірена часом і родиною.

Баклажани зі смаком шашлику

 

 

 

 

 

Складники:

  • баклажани — 2 кг;
  • цибуля — 0,5 кг;
  • часник — 1 голівка;
  • приправа до шашлику — 1 пачка;
  • олія для смаження.

Маринад:

  • вода — 150 мл;
  • сіль — 1,5 столової ложки;
  • цукор — 2 столові ложки;
  • оцет — 80 мл.

«Баклажани очищаємо від шкірки та нарізаємо півкільцями, товщиною близько одного сантиметра. Обсмажуємо на невеликій кількості олії з двох боків. Цибулю нарізаємо півкільцями, часник тонкими пластинками», — пояснює господиня.

Вона додає, що для маринаду слід закип’ятити воду з цукром і сіллю до їх повного розчинення. Додати оцет, довести до кипіння та залишити, аби маринад охолонув.

«У стерилізовані банки розкладаємо шарами баклажани, цибулю, слайси часнику, присипаємо приправою до шашлику. Так повторюємо кілька разів, доки не наповниться тара. Заливаємо охолодженим маринадом», — каже Мирослава.

Стерилізують таку заготовку 10 хвилин, закривають металевими кришками та залишаються для охолодження під ковдрою.

«Таку страву можна приготувати й для вживання вже зараз. Тоді овочі шарами складаємо в каструлю або миску. Заливаємо маринадом і накриваємо кришкою та додатковим вантажем. Маринаду може здатися малувато, але не варто хвилюватися. Під гнітом його стане більше», — пояснює господиня.

Через 12 годин у холодильнику баклажани зі смаком шашлику будуть готові до вживання.

Огірки з куркумою

«Такі огірочки я готую вже кілька років. Мені вони дуже подобаються. Це зручно, бо вони вже порізані. Кладемо на канапочку та смакуємо», — ділиться Мирослава.

Складники:

  • огірки — 1,5 кг;
  • вода — 500 мл;
  • оцет 9 % — 200 мл;
  • цукор — 1 склянка (200 мл);
  • куркума — 1 столова ложка;
  • сіль — 1 столова ложка;
  • зерна гірчиці;
  • перець духмяний;
  • перець чорний;
  • часник.

«Рецепт розрахований на п’ять півлітрових банок. Огірки я навіть не зважую, а просто нарізаю повздовж тоненькими пластинками й щільно складаю в банки. На дно кожної з них кладу дві горошини духмяного перцю й три чорного, пів чайної ложки зерен гірчиці, ріжу пластинками пів зубчика часнику», — розповідає жінка.

Для маринаду до води додати оцет, сіль, цукор, куркуму. Для пікантності Мирослава додає ще суху аджику на свій смак. Усе доводить до кипіння. Маринадом слід рівномірно залити наповнені огірками банки. Накрити металевими кришками та стерилізувати 10 хвилин. Потім закрити.

«Ще одна порада: у баночки маринад заливайте рівномірно, якщо огірки склали не дуже щільно, то його може виявитися трохи замало. Тоді можна просто долити в кожну банку по кілька ложок кип’яченої води. Щодо оцту, то не лякайтеся його великої кількості в рецепті. Не забувайте, що маринаду в банку йде дуже мало, бо вона майже повністю заповнена огірками. Але якщо вирішите зменшити кількість оцту, то можна додати його 150 мл, тоді до такого самого об’єму зменшуємо кількість цукру», — радить господиня.

Томатний соус

Мирослава називає цей соус універсальним. Адже готує його без строгого рецепту та використовує до багатьох страв. Каже, він смакує і з м’ясом та макаронами, і для приготування борщу чудового підходить, і для піци.

«Помідори подрібнюю в чаші блендера разом з цибулею та часником. Варю цю масу протягом двох — трьох годин. Кришкою не накриваю, аби випаровувалася зайва рідина», — пояснює жінка. 

Аби соус вийшов густішим, зайву рідину можна зібрати за допомогою металевого сита чи друшляка. Якщо покласти його на соус під час варіння, сік буде легко зібрати черпаком. 

До провареного соусу Мирослава додає спеції на власний смак: сіль, цукор, італійські трави, карі. Також вливає трохи оцту. Радить усім експериментувати й додавати те, що смакує. Ще певний час варить, аби прянощі віддали свій смак і аромат. Потім перебиває всю масу блендером.

«Охолоджую ложку соусу, щоб ще раз спробувати на смак. Потім доводжу до кипіння, розливаю в банки й стерилізую 10–15 хвилин. Можна й без стерилізації, тоді банки й кришки повинні бути стерильні, а вихолоджувати готову заготовку потрібно під накриттям», — зауважує жінка.

Наталія Василишина з Кам’янця-Подільського разом з новими рецептами, які намагається пробувати щосезону, завжди використовує надійні й перевірені. 

Помідори половинками з чорним меленим перцем

Складники (на банку ємністю 1 л):

  • сіль — 1 столова ложка;
  • оцет — 1,5 столової ложки;
  • цукор — 2 столові ложки;
  • олія — 1 столова ложка. 

«На дно банки кладемо кружальця моркви, цибулі, трохи петрушки та лавровий лист. Кожен помідор розрізаємо на дві половини. Одну половинку вмочуємо в чорний мелений перець і розтираємо до другої половинки. Викладаємо в банку розрізом донизу», — ділиться Наталія.

Зверху на помідори кладемо сіль, цукор, вливаємо олію та оцет. Доливаємо банку до верху холодною водою та ставимо стерилізувати під кришками протягом 15 хвилин. 

Болгарський перець з медом

Складники: 

  • болгарський перець очищений — 3,5 кг;
  • чорний перець горошком;
  • духмяний перець горошком;
  • лавровий лист.

Маринад:

  • вода — 1,5 л;
  • сіль — 1 столова ложка з гіркою;
  • мед — 150 г;
  • цукор — 150 г;
  • оцет 9 % — 150 мл;
  • олія соняшникова рафінована — 200 мл.

«Дуже красиво буде виглядати в банці перець різних кольорів червоний, жовтий, зелений, оранжевий. Кожен перчик я чищу, розрізаю на чотири частинки. У каструлі з’єдную всі складники маринаду й кип’ячу протягом 5 хвилин, піну знімаю. Потім у гарячий маринад кладу перець і варю 10 хвилин», — каже Наталія.

Оптимальними для такої заготовки будуть банки ємністю пів літра. Їх слід простерилізувати. На дно кожної покласти по три горошини чорного та духмяного перцю, по два лаврові листочки.

«Перець, який ще кипить, я розкладаю в банки та акуратно утрамбовую. Заливаю рівномірно маринадом. Треба стежити, щоб бульбашки повітря не залишалися між скибочками перців. Закриваю металевими кришками. Банки перевертаю, накриваю ковдрою до повного охолодження», — розповідає жінка.

З цієї порції продуктів у неї виходить вісім банок смачного болгарського перцю з медом. 

Салат з печерицями

«Хто хоче взимку посмакувати смачним святковим салатиком, рекомендую приготувати цю смакоту», — заохочує господиня.

Складники:

  • печериці — 1,5 кг;
  • морква — 1,5 кг;
  • перець болгарський — 1 кг,
  • цибуля — 0,5 кг;
  • сіль — 200 г;
  • вода — 1,8 л.

Маринад:

  • вода — 600 мл;
  • цукор — 400 г;
  • оцет — 300 мл.

Печериці краще обрати маленькі. Моркву слід натерти «по-корейськи». Перець порізати соломкою, цибулю — півкільцями. Овочі посолити, залити водою. Настоювати протягом двох годин, періодично помішуючи. 

«Потім воду зціджуємо, вимішуємо добре й набиваємо тісненько банки. Гарячим маринадом заливаємо банки й стерилізуємо протягом восьми хвилин з моменту закипання. Закриваємо. А взимку відціджуємо рідину, до овочів нарізаємо 100 грамів сиру та 100 грамів будь-якого м’ясного продукту, заправляємо майонезом — і святковий салат готовий», — говорить Наталія.

Читайте також: Найкращі рецепти пастили, сливового соусу та вишневого варення з шоколадом

Авторка: Світлана Шевчук

Фото: з архіву Мирослави Крутій і Наталії Василишиної, mandarynka.com.ua, osoblyva.com