Умовно всі салати діляться на качанні, листові та напівкачанні види. Українцям уже полюбилися Айсберг, Батавія, Дуболистовий, Лолло Біонда та Лолло Росса, Ромен, Маслянистий салат, Рукола, Крес-салат. Набуває популярності китайська листова капуста Бок-чой. Кожен з цих видів салатів має чимало сортів. Не тільки професійні городники, а й любителі вирощують їх на своїх ділянках. Своїми знаннями та багаторічним досвідом вирощування поділилася жителька Білої Церкви, що на Київщині, Катерина Бойко.
Салату підходить пухкий, поживний і помірно вологий ґрунт з легким складом. На кислих ґрунтах салат рости не буде.
«Якщо у вас важка глиниста земля, то риєте канавки, насипаєте торфосуміш і тоді висіваєте улюблені салати. Листовий салат висівають рядочками, відстань між якими — 15–20 сантиметрів. Я сію пучечками по три — чотири насінини через кожні 5 сантиметрів. А головчастий салат — дві — три насінини через 15–20 сантиметрів і міжряддям 30 сантиметрів. Але краще вирощувати розсадою: пересаджується й приживається салат добре», — розповідає Катерина Бойко.
Вона додає, якщо грядку накрити агроволокном або плівкою, то вже зелень до столу можна отримати значно раніше.
«Салати також хворіють різними гнилями, чорною ніжкою, грибками, борошнистою росою. Провокувати це насамперед може перезволоження ґрунту. Тому поливати треба ввечері під корінь, щоб вода не потрапляла на ніжне листя», — зауважує господиня.
За її словами, шкідники також люблять ласувати салатами. Йдеться про слимаків, попелиць, совку, мушки. Але обробляти ці рослини від них, а також від хвороб хімічними препаратами в жодному разі не можна. Адже це швидкорослі рослини й до збору врожаю шкідливі речовини просто не встигнуть вивестися зі стебел і листя. За потреби слід використовувати тільки біопрепарати.
Авторка: Світлана Шевчук, фото: agrolife.ua
Читайте також: Коли і як висаджувати розсаду.