Готуємо пісні десерти і майонез

Триває Великий піст — головний та найсуворіший як у православних християн, так і в католиків. Для вірян — це підготовка до святкування Великодня. Нагадаємо, що православні його святкуватимуть за юліанським календарем 16 квітня, а католики — за григоріанським — 9 квітня.

Раніше ми вже публікували рецепти пісних страв, які урізноманітнять весняне меню. Сьогодні секретами приготування майонезу, а також десертів, які можна споживати в піст, із Соціальною інформаційною платформою поділилася Тетяна Козак з Почаєва, що на Тернопільщині.

Майонез на відварі бобових

Фото: з архіву Тетяни Козак

«Не такий страшний майонез, як про нього пишуть, якщо його приготувати в домашніх умовах з перевірених і якісних продуктів», — зауважує Тетяна.

Господиня пропонує перевірений рецепт домашнього майонезу, в якому традиційне яйце замінює аквафаба. Так називають в’язку рідину, отриману в результаті відварювання плодів бобових культур: нуту, квасолі, гороху. Аквафаба має дуже схожі якості з яєчним білком. Тому нею можна його замінити в певних рецептах.

Для соусу знадобляться:

  • відвар з консервованого горошку або квасолі — 150 мл;
  • лимонний сік — 2–3 ст. л.;
  • гірчиця — 1 ч. л.;
  • цукор — 2 ч. л.;
  • олія — 300–350 мл;
  • спеції (сушений часник, зелень, куркума) — за бажанням.

У ємність виливаємо відвар з консервованого горошку або квасолі. Додаємо лимонний сік (можна замінити оцтом), сіль, цукор, гірчицю. Усе збиваємо заглибним блендером кілька секунд до утворення пінки.

«Далі важливо дотримуватися технології. Блендер опустити на дно посудини з рідиною, увімкнути його, не відриваючи від дна чаші. Починаємо збивати й одночасно додавати маленькою цівкою олію. Регулювати густину можна на власний розсуд: менше олії рідший соус, більше густіший. Наприкінці за бажанням додаємо спеції», — ділиться досвідом господиня.

Готовий майонез викладаємо в чисту та суху посудину. Зберігати варто в холодильнику до п’яти днів.

Майонез з авокадо

Фото: з архіву Тетяни Козак

Для соусу знадобляться:

  • авокадо — 1 шт.;
  • олія рафінована — 100 мл;
  • лимонний сік — 3 ст. л.;
  • гірчиця — 1 ч. л.;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • чорний мелений перець — за бажанням.

Авокадо потрібно використовувати стигле, м’яке. Його слід очистити від шкірки та порізати шматочками. Блендером збиваємо авокадо з додаванням солі, лимонного соку, гірчиці. Потім вводимо олію таким же способом, що й у рецепті майонезу з відвару бобових.

Пісні млинці на мінералці

Фото: з архіву Тетяни Козак

Для тіста знадобляться:

  • борошно — 220 г;
  • вода мінеральна газована — 550 мл;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • олія — 3–5 ст. л.

Усі складники змішуємо та залишаємо тісто на 30–40 хвилин. Млинці смажимо на розігрітій сковорідці. Можна споживати гарячими. У такі млинці можна також загорнути будь-яку пісну начинку. Смакуватимуть вони з грибною ікрою, тушкованою капустою, тушкованими яблуками чи грушами, варенням тощо.

Пісний шоколадний кекс з вишнями та горіхами

Фото: з архіву Тетяни Козак

«Мегашоколадний, ароматний, пухкий, з приємним поєднанням шоколадного смаку та легкої кислинки вишні. Він пористий, вологий і простий у приготуванні», — так описує Тетяна пиріг, який пропонує приготувати нашим читачам.

Для страви знадобляться:

  • борошно — 200 г;
  • вода гаряча  — 240 мл;
  • олія рафінована — 120 мл;
  • цукор — 200 г;
  • какао — 100 г; 
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • горіхи грецькі — 70–100 г;
  • вишні — 100–150 г.

Цукор і сіль розмішати у воді до розчинення, охолодити до кімнатної температури. Додати олію. Окремо змішати просіяні борошно, какао, розпушувач. З’єднати сухі та рідкі складники, збити міксером.

«Важливо використовувати якісне какао від нього залежатиме смак пирога. Коли збили тісто до однорідної маси, воно нагадуватиме густу сметану. Додаємо горіхи та вишні. Горіхи я попередньо просушую в духовій шафі й трохи подрібнюю, але не дуже сильно. Вишню можна використовувати заморожену або консервовану у власному соку (рідину, звісно, відцідити). Можна використати й інші ягоди або замінити родзинками, різаними чорносливом чи курагою», — пояснює господиня.

Готове тісто виливаємо в застелену пергаментом форму. За словами Тетяни, добре підійде форма для хліба чи кексу. Пергамент додатково змащувати не потрібно. Випікається такий пиріг при температурі 180 градусів протягом години, можливо, трохи більше.

«Перевіряємо готовність кексу дерев’яною паличкою вона повинна залишитися сухою. Гарячим дістаємо з форми через 5–10 хвилин і залишаємо до повного охолодження. Я залишаю на ніч. Тому що він дуже ніжний. Теплим буде погано нарізатися. За бажанням можна посипати цукровою пудрою», — каже жінка.

Пісні рогалики на газованій воді

Фото: з архіву Тетяни Козак

«Дуже цікавий рецепт приготування. Тісто на мінеральній газованій воді без соди та розпушувача. Швидко, просто та дуже смачно! У нашій сім’ї такі рогалики найбільш полюбляють з горіховою начинкою», — ділиться Тетяна.

Для тіста знадобляться:

  • мінеральна газована вода — 200 мл;
  • олія — 200 мл;
  • борошно — 3 склянки;
  • цукрова пудра — 200 г.

Змішуємо воду, олію та борошно.

«Я використовую склянку на 200 мілілітрів. Але борошна, можливо, буде потрібно трішки більше або менше. Залежить від його особливостей. Тісто повинне бути не жирне, не липке, еластичне», — каже господиня.

Готове тісто загортаємо в харчову плівку та залишаємо в холодильнику на 30 хвилин. Потім ділимо на частини, кожну розкачуємо, надаючи круглу форму. Розрізаємо тісто на сегменти (трикутники). На ширший бік кладемо начинку та формуємо рогалики.

«Розкачувати потрібно тоненько. Начинку можна обрати на свій смак. Підійдуть консервовані вишні, макова або горіхова маси. Якщо використовую повидло, то краї трикутника загортаю всередину, щоб воно не витікало при випіканні», — уточнює Тетяна.

Випікаємо рогалики при температурі 190 градусів протягом 25–30 хвилин до рум’яного кольору. Готові рогалики слід притрусити цукровою пудрою.

Авторка: Світлана Шевчук

Головне фото: ukrainians.today