Чимало господарів овочі, фрукти та консервацію зберігають у погребі. Аби літня праця не виявилася даремною, а корисні плоди й смачні заготовки радували вас до наступного врожаю, варто підготувати належно погріб.
Насамперед слід пересвідчитися, що приміщення погреба не надто загазоване. Це особливо актуально, якщо ним користувалися давно. Рештки продуктів могли гнити й зробити повітрям небезпечним. Найпростіший тест — запалити свічку або сірник. Якщо вогонь не горить або горить погано червонуватим полум’ям, значить відсоток вуглекислого газу великий. Його висока концентрація дуже небезпечна. Приміщення необхідно добре провітрити.
Другим кроком підготовки погреба є його прибирання. Рештки овочів, бруд, сміття, павутиння — від цього слід приміщення очистити. Якщо є розбірні дерев’яні конструкції, їх слід винести на вулицю в теплу погоду для провітрювання та висихання.
Для боротьби з дрібними шкідниками використовують різні засоби. Найпростіший — пари, що утворюються при гасінні вапна. Негашене вапно засипають у ємність, заливають водою й швидко виходять з погреба, а двері щільно зачиняють. Утворені під час гасіння вапна пари згубно діють на комах і пригнічують життєдіяльність гнильних грибів. Через одну — дві доби погріб провітрюють.
Останній крок — дезінфекція. Найпростіше її провести вапнуванням. До суміші додають мідний або залізний купорос, але не більше як 10 % від загального об’єму. Не забувайте про засоби індивідуального захисту!
Авторка: Світлана Шевчук, фото: uhbdp.org
Читайте також: Що робити в саду, квітнику та на городі в серпні.