Кулінарка із Запоріжжя поділилась незвичними рецептами квасу

Кулінарка Марина Гармаш з міста Оріхів Запорізької області тимчасово мешкає в обласному центрі. Жінка любить готувати, збирає цікаві рецепти та створює власні. Ними радо ділиться з іншими господинями. Для Соціальної інформаційної платформи вона розповіла про літні охолоджувальні напої, які полюбляє готувати для своєї родини. 

Марина Гармаш

Квас на заварній каві

Авторка цього рецепту — сама Марина Гармаш. Каже, такий газований напій освіжає та чудово тамує спрагу.

Знадобиться:

  • вода — 3 л;
  • кава заварна мелена — 2 столові ложки;
  • цукор — 250 г;
  • сухі дріжджі — 1 чайна ложка;
  • лимонна кислота — 1 чайна ложка;
  • родзинки — 15 шт. 

«Закип’ятіть 1 літр води, додайте 2 столові ложки заварної кави, перемішайте, накрийте кришкою, дайте настоятися. Процідіть, перелийте каву в трилітрову банку, додайте цукор, лимонну кислоту, дріжджі й родзинки. Долийте води кімнатної температури «по плечі», приблизно 2 літри. Ще раз перемішайте. Зверху накрийте марлею, залиште на ніч для бродіння. Вранці перемішайте, накрийте кришкою, приберіть напій на 2 доби в холодильник. Процідіть від осаду, квас готовий», — описує процес жінка.

Буряковий квас

Фото: sunduk-pub.kiev.ua

«Напій чудодійний, оскільки в ньому знаходяться дуже рідкісні мінеральні речовини та вітаміни. На думку фахівців, цей напій є «еліксиром молодості». Через великий вміст щавлевої кислоти його не слід пити людям із захворюваннями нирок, сечового міхура, при сечокам’яній хворобі й захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Напій знижує тиск, тому при гіпотонії його теж треба вживати обережно. Для квасу краще брати домашній буряк темних сортів. А найголовніше цей квас готується без додавання дріжджів», — зауважує господиня.

Знадобиться:

  • вода — 2 л;
  • буряк столовий — 1 кг;
  • цукор — 4 столові ложки;
  • родзинки — 15 шт.;
  • чорний хліб (типу бородинського) — 1 скоринка.

Жінка радить буряк очистити, натерти на велику тертку й покласти в трилітрову банку. Туди всипати цукор і промиті родзинки. Залити водою кімнатної температури та перемішати. Зверху покласти хліб. Банку нещільно накрити та залишити при кімнатній температурі на 3–4 доби в темному місці, періодично помішувати. Потім слід процідити напій через друшляк і марлю. Залишити в холодильнику на 2–3 доби.

«Такий квас дуже смачний, його можна не тільки пити, але й додавати до червоного борщу. Натертий буряк з напою також відмінно підійде для борщу, тому я його залишаю з рідиною так і додаю», — каже Марина.

Квас «Каркаде»

«Дивлячись на чарівний колір чаю каркаде, я подумала, а чому б не приготувати на його основі квас. Чудовий колір, яскравий смак. У літню спеку саме те, що необхідно. Раніше в Єгипті вважалося, що саме напій каркаде може зцілити від всіх хвороб і надати нових сил. У пелюстках міститься природна кислота, тому при приготуванні напою я додаю невелику її кількість. Квас завжди готую звечора, в обід наступного дня прибираю до холодильника. Більш цікавий смак на  2–3 день», — розповідає кулінарка.

Знадобиться

  • вода — 3 л;
  • чай каркаде — 5 столових ложок;
  • сухі дріжджі — 1 чайна ложка без гірки;
  • цукор — 1 склянка;
  • лимонна кислота — пів чайної ложки;
  • родзинки — 10–15 шт.

Спочатку слід залити чай 500 мл окропу, настояти, процідити. Перелити в трилітрову банку, додати цукор, лимонну кислоту, родзинки, решту води кімнатної температури та сухі дріжджі. Усе перемішати та нещільно накрити (наприклад, перевернутою кришкою). Залишити на 15–20 годин. Потім напій потрібно процідити та охолодити в холодильнику протягом шести годин. Отримаємо кисло-солодкий квас каркаде з бульбашками.

Квас з цикорію

Знадобиться:

  • вода — 10 л;
  • цукор — 2 півлітрові банки;
  • лимонна кислота — 20 г;
  • дріжджі пресовані — 25 г;
  • родзинки — 15-20 шт.;
  • цикорій розчинний (у вигляді пасти в банці) — 200 мл.

«Закип’ятіть воду, охолодіть. Розчиніть у теплій воді цукор, лимонну кислоту, цикорій та дріжджі, додайте родзинки. Накрийте ємність з квасом нещільно та залиште на 3 години при кімнатній температурі. Я розливаю у дві каструлі так швидше грає. Через три години розлийте по пляшках, повні не наливайте. Приберіть у холодильник на ніч. Квас готовий, у міру солодкий, ароматний, сильногазований. Дуже нагадує квас з бочки. Термін зберігання такого напою 3–5 діб», — наголошує господиня.

Бузиновий квас

Фото: kalynivka.city

«Стиглі ягоди бузини наприкінці літа використовують для приготування компотів, варення та соусів для м’яса. А в червні з квітів можна приготувати смачний сироп і квас, який схожий на грайливе шампанське. Цвіте бузина зовсім недовго, тому поспішайте заготовити цей чарівний напій з тисячами казкових бульбашок», — заохочує Марина Гармаш.

Знадобиться:

  • вода — 10 л;
  • бузина — 15 суцвіть;
  • цукор — 1 кг;
  • лимонна кислота — 20 г.

Цукор і лимонну кислоту слід розчинити в холодній воді. Додати суцвіття бузини. Зверху відро варто накрити марлею та залишити на 5 діб при кімнатній температурі. Кілька разів рідину потрібно перемішувати. На третій день процес бродіння стане помітним. Через 5 днів квас треба процідити, розлити по міцних пляшках, не доливаючи до горлечка 10 сантиметрів. Далі зберігати його краще в підвалі.

«При зберіганні пляшки трохи роздуються, тому при відкриванні будьте дуже обережні. Не хитайте, не трусіть пляшку. Вживати квас можна практично одразу, але найкраще його смак проявляється через 1,5–2 місяці. А термін зберігання в погребі становить пів року. Чудовий, ігристий напій, ароматний, не схожий ні на що. І що цікаво без додавання дріжджів», — наголошує жінка.

Квас з розчинною кавою

Цей квас став фаворитом у родині кулінарки. Вона користується цим вдалим рецептом понад десять років.

Знадобиться:

  • вода — 3 л;
  • розчинна кава — 2 чайні ложки;
  • цукор — 1 склянка;
  • лимонна кислота — 1 чайна ложка;
  • сухі дріжджі — 1 чайна ложка;
  • родзинки — 10–15 шт.

«У трилітрову банку насипте цукор, лимонну кислоту, каву, сухі дріжджі, родзинки. Родзинки додадуть напою різкості. Залийте водою кімнатної температури, добре перемішайте. Залиште на 6 годин на сонечку, або на ніч при кімнатній температурі. Потім приберіть у холодильник. Як тільки охолоне смакуйте! Ніжний газований квас з чудовим ароматом кави», — каже господиня.

Тархун

Інгредієнти:

  • тархун (естрагон, молоді гілочки) — 60 г;
  • цукор — 6 столових ложок;
  • вода гаряча — 300 мл;
  • вода газована — 1–1,2 л;
  • лимон — 0,5–1 шт.;
  • лід із замороженою м’ятою (за бажанням).

«Невеликий пучок молодої трави естрагон, гілочки та листочки, подрібнити в блендері з двома столовими ложками цукру. У літрову банку насипте цукор, що залишився, покладіть часточки лимона зі шкіркою, але без кісточок, злегка примніть, щоб виділився сік. Додайте подрібнену масу тархуну та залийте все гарячою водою, але не окропом. Залиште до повного охолодження. Потім процідіть, додайте газовану воду. При подачі я додаю кубики льоду із замороженими мінігілочками м’яти», — ділиться кулінарка.

Нагадаємо, господині також поділились із Соціальною інформаційною платформою рецепами страв з рослин, квітів і шишок. 

Головне фото: 5.ua