У зв’язку з повномасштабною війною темпи інфляції значно пришвидшились, тож цьогоріч новорічний стіл українцям обійдеться значно дорожче, ніж минулого року. Як порахували у виданні «Слово і діло», вартість святкового столу зросте приблизно на третину.
За стандартне новорічне меню (олів’є та оселедець під шубою, бутерброди й шпроти з ікрою, нарізку й м’ясні страви, овочі, фрукти й напої) на чотирьох осіб доведеться заплатити на 33,2% більше — 2698,09 грн замість трохи більше 2026,31, як торік.
Найбільше подорожчали фрукти — за мандарини і банани доведеться заплатити близько 125 грн, що на 70,1% більше ніж торік (73,38 грн).
Зросли ціни й на традиційні салати. За оселедець під шубою доведеться заплатити 173,92 грн замість 108,97 грн, що на 59,6% дорожче. Олів’є обійдеться в 423,81 грн, що на 47,9% дорожче, ніж торік (286,48 грн). Найбільше в салатах зросли ціни на оселедець, ковбасу, яйця, мариновані огірки та майонез.
Вартість безалкогольних напоїв, як-от на сік і «Кока-колу», зросла на 42,6%, а алкогольних — на 31% — цьогоріч за пляшку традиційного ігристого доведеться заплатити майже 300 грн.
Вартість солодощів — на 30,1% — за шоколадні цукерки доведеться заплатити 168,45 грн на противагу 129,5 грн минулого року.
Ціна бутербродів зі шпротами і червоною ікрою, а також нарізка зросла майже на третину — 28,1% (до 445,5 грн) і 27,9% (513,44 грн) відповідно.
Продукти для м’ясних страв — птиця та свинина зросли на чверть — у середньому до 287,6 грн замість торішніх 229,98 грн.
Головне фото: prostoway.com