Як зберегти гладіолуси до весни

Вересень – не лише час збору урожаю овочів, але й гаряча пора для квітникарів. Адже саме восени потрібно зробити чимало заготовок, аби наступного сезону клумби знову радували нас своїм різнобарв’ям. Наразі саме варто подбати про підготовку до зими бульбоцибулин гладіолусів.

Збираємо цибулини правильно

Гладіолуси – квіти, що мають тропічне походження, тому наші зими в ґрунті їм перенести непросто. Квітникарі з досвідом кажуть: якщо залишити рослини в землі, найімовірніше, вони замерзнуть. Навіть добре замульчувавши ділянку з гладіолусами, не можна бути впевненим, що квіти не загинуть.

Тож бульбоцибулини потрібно обов’язково викопувати. Щодо термінів викопування, то вони у кожного сорту свої. Можна орієнтуватися на те, коли востаннє зрізалися бутони, і відрахувати від цієї дати приблизно 30 днів. Як правило, зразу викопують ранні сорти, потім середні і вже останніми – пізні.

Зазвичай, збирання починають в середині вересня – на початку жовтня, в сонячний теплий день. Щоб не пошкодити посадковий матеріал, цибулини викопують широкою лопатою. Далі акуратно струшують землю і обрізають коріння і стебла під саму цибулину.

Перед закладанням цибулин гладіолусів на зберігання їх потрібно розсортувати, оглянути і відкласти пошкоджені екземпляри.

Зверніть увагу!

Навіть одна пошкоджена цибулина гладіолуса може зіпсувати весь «урожай», заразивши його грибковою інфекцією і паразитами. Тому обстежувати їх треба дуже ретельно.

Материнські бульби треба відокремити від діток. Маленькі корінці можна відправляти на зберігання, якщо на них утворилося лушпиння коричневого кольору.

Підготовка до зимівлі

Цибулини гладіолусів перед зберіганням слід продезінфікувати. Також їх необхідно промити під проточною водою, і занурити на півгодини в слабкий (0,3%) розчин марганцівки. Потім — добре просушити. Це важливий момент. Початківцям садівникам треба засвоїти правило: краще пересушити, аніж не досушити.

«Якщо цибулина погано просохне, то почне гнити і її залишиться тільки викинути. Я тримаю цибулини два-три дні на свіжому повітрі, потім складаю в дерев’яний ящик (але обов’язково одним шаром) і просушую в приміщенні при кімнатній температурі ще місяць. Але якщо у вас невелика кількість цибулин, то можна посушити їх «примусово», наприклад, феном», — ділиться досвідом квітникарка-любителька Юлія Драга.

Різні варіанти

Добре просушені цибулини відправляють на зберігання. Способів  зимівлі існує чимало.

– Можна купити сітки з дрібним плетінням, які призначені для овочів. Деякі господині також використовують для зберігання цибулин гладіолусів звичайні капронові панчохи.

– Добре підходять для зберігання картонні коробки. Але їх варто додатково вистелити папером, а в стінках виконати невеликі отвори для повноцінного проходження повітря.

– Діток цибулин гладіолусів найкраще зберігати в паперових пакетах або тканинних мішечках з натуральних тканин, наприклад, з бавовни або льону.

А от зберігати бульбоцибулини в целофанових пакетах – не варто. Навіть, якщо в них зробити отвори – це не дуже надійно, адже посадковий матеріал виділяє певну кількість вологи. Без циркуляції повітря вона не випаровується, а накопичується. В результаті бульби гниють, псуються.

«Щоб рослини були надійно захищені від грибків і бактерій, покладіть в тару кілька стеблинок м’яти або зубчики часнику. Вони мають бактерицидну властивість, а їх запах відлякує шкідників», — пропонує Юлія Драга.

У квартирі чи погребі

Добре просушені цибулини можна зберігати навіть при кімнатній температурі. Але є важлива умова: треба підшукати місце, де квітам не буде занадто жарко. Прекрасно зберігаються бульбоцибулини й на заскленому балконі. Оптимальна температура — плюс 5-10 ⁰С, вологість близько 60-70%. Головне – поставити коробки або ящики в темне місце, а коли настануть сильні морози, підкласти під тару дерев’яну дошку і укутати ковдрою.

У міській квартирі також відмінним місцем для зберігання цибулин квітів є холодильник. Але потрібно стежити, щоб вони не відсиріли чи завчасно не проросли.

Та все ж найкращим місцем зберігання бульбоцибулин вважається добре вентильований сухий підвал. Саме підвал, а не льох, де знаходиться багато інших овочів. Адже овочі виділяють багато вологи, від якої на цибулинах гладіолусів часто з’являється цвіль.

«Можна зберігати цибулини гладіолусів, засипавши їх невеликим шаром прокаленного в духовці піску або деревної золи. При такому способі цибулини трохи зменшуються в розмірі, але це ніяким чином не погіршує їхнє здоров’я. Весною, щоб такі бульби швидко проросли , їх замочують в будь-якому стимулюючому живильному розчині», – радить пані Юлія.

Читайте також: Пенсіонерка з Київщини зібрала колекцію з 2 тисяч сортів томатів.

Фото: ukr.media