5 страв з гарбуза від українських господинь

В українських господарствах переважно вирощують три види гарбуза — звичайний, великоплідний (або волоський) та мускатний. Найсмачніший і найсолодший — мускатний. Саме його найчастіше використовують у кулінарії. Про те, як смачно приготувати гарбуз, з «Пенсійним кур’єром» поділилися господині з Черкас і Львівщини.

Інна Сотніченко з Черкас знає чимало способів, як з гарбуза зробити смачну гарячу страву або й десерт. Наприклад, гарбузовий суп вона готує з імбиром і фетою.

«Якби мене запитали, яка моя улюблена осіння страва, то я з готовністю відповіла б — гарбузовий крем-суп. Сонячний, ароматний, зігрівальний і, звісно ж, надзвичайно корисний! Крім того, чудово підійде для тих, хто рахує калорії», — каже господиня.

Гарбузовий крем-суп з імбиром і фетою

Фото з архіву Інни Сотніченко

Для страви знадобиться:

  • гарбуз (без шкірки та насіння) — 500 г;
  • свіжий імбир — 20 г;
  • молоко (бульйон) — 200–300 мл;
  • вершки — 100 мл;
  • цибуля — 1 шт.;
  • часник — 2 зубці;
  • вершкове масло (оливкова олія) — 1 ст. л.;
  • фета (бринза) — 50 г;
  • копчена паприка — 0,5 ч. л.;
  • куркума — 0,5 ч. л;
  • сіль, перець — на свій смак.

«У сотейнику на вершковому маслі або на рослинній олії обсмажуємо цибулю до м’якості, додаємо подрібнений часник та смажимо ще одну-дві хвилини. Додаємо шматочки гарбузової м’якоті та тертий імбир без шкірки. Заливаємо все молоком або бульйоном, накриваємо кришкою й тушкуємо на повільному вогні до готовності. Знімаємо з вогню й збиваємо блендером до однорідної маси. Знову ставимо на вогонь, додаємо вершки, прянощі та доводимо до смаку. Прогріваємо. Подаємо до столу з подрібненою фетою, сухариками та гарбузовим насінням. Насолоджуємося», — ділиться Інна Сотніченко.

Вона додає, що гарбуз варто частіше використовувати в їжу, адже він містить безліч вітамінів, амінокислот, білків, вуглеводів. Зокрема, в овочі містяться вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи B і рідкісний вітамін Т.

«Але не всі люблять смак гарбуза. Спробуйте, наприклад, примусити дитину їсти гарбузову кашу. Тому можна хитрувати й приготувати надзвичайно смачні гарбузові кекси. Жовтенькі, наче сонечка, з ароматом кориці, родзинками та горішками. Вони підкорять своїм кольором і смаком», — зауважує жінка.

Гарбузові кекси

Фото з архіву Інни Сотніченко

Для страви знадобиться:

  • гарбуз (без шкірки та насіння) — 200 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • цукор — 170 г;
  • олія (без запаху) — 85 мл;
  • борошно — 200 г;
  • кориця — 1 ч. л.;
  • розпушувач — 1 ч.л.;
  • дрібка солі;
  • родзинки, горіхи — на свій смак.

«Гарбуз чистимо та подрібнюємо за допомогою блендера до однорідності, можна скористатися тертушкою. Додаємо яйця, цукор, олію та борошно, змішане з розпушувачем та корицею. Після додавання кожного інгредієнту гарно вимішуємо. За бажанням додаємо родзинки. Викладаємо суміш у форми для кексів, зверху посипаємо подрібненими горішками. Випікаємо при температурі 180°C 30–35 хвилин. Готові кекси зарум’яняться зверху. З такої порції в мене виходить десять кексиків», — каже господиня.

Аби урізноманітнити звичні та знайомі страви, до них також можна додавати гарбуз. За словами Інни Сотніченко, тим, хто полюбляє деруни, варто спробувати приготувати їх з додаванням гарбуза. 

Картопляно-гарбузові деруни

Фото з архіву Інни Сотніченко

 

Для страви знадобиться:

  • картопля — 6–7 шт. середнього розміру;
  • гарбуз (без шкірки та насіння) — 200–300 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • сметана — 1 ст. л. (або кілька крапель лимонного соку);
  • борошно — 3–4 ст. л.; 
  • яйця — 1–2 шт.;
  • сіль, перець — на свій смак. 

«Овочі тремо на тертушці — іноді я використовую м’ясорубку. Додаємо ложку сметани або кілька крапель лимонного соку, щоб суміш не темніла. Потім усі інші складники. Консистенція має бути така, як на звичайні деруни. Гарно вимішуємо, обсмажуємо на олії до золотистого кольору з обох сторін та викладаємо на паперовий рушник, щоб увібрав зайвий жир. Подаємо із соусом на свій смак. Я люблю сметанно-майонезний з часником та червоним перцем», — додає жінка.

У родині Оксани Яськів, яка мешкає в Миколаєві на Львівщині, також полюбляють страви з гарбуза. Жінка намагається поєднувати овоч з різними продуктами. Серед сімейних фаворитів — печеня з гарбузом у горщиках та гарбузовий торт-мус.

Печеня в горщиках з гарбузом, печерицями та курячим філе

Фото: joy-pup.com

Для страви знадобиться:

  • гарбуз (без шкірки та насіння) — 500–700 г;
  • філе куряче — 1 шт.;
  • печериці — 200 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • олія — 150 мл;
  • сіль, перець, спеції — на свій смак.

«Гарбуз, куряче філе, моркву та цибулю ріжемо кубиками. Печериці — поздовж на чотири частини. Гарбуз, печериці та філе в окремих посудинах вимішуємо із сіллю, перцем і спеціями, які любите. Потім складаємо все в глиняні горщики. На дно кожного горщечка наливаємо трішки олії, кладемо моркву, цибулю, куряче філе, гарбуз, печериці. Можна підлити трішки води або бульйону. Але ті продукти мають досить вологи, тож і без рідини страва не буде сухою. Накриваємо кожен горщик кришкою та ставимо в добре розігріту духовку. Печемо при температурі 180°C 40–50 хв», — радить господиня.

А ще вона не пропускає жодного гарбузового сезону, щоб не приготувати торт-мус з гарбузом.

Торт-мус «Смугастий гарбуз»

Фото з архіву Оксани Яськів

Для гарбузової начинки знадобиться:

  • гарбуз (без шкірки та насіння) — 400 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • цукор — 50 г;
  • крохмаль — 1 ст. л.

Для тіста: 

  • цукор — 50 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • борошно — 200 г;
  • розпушувач — 1 ч. л.;
  • масло вершкове — 100 г.

Для сирної начинки: 

  • сир рикота (кисломолочний сир) — 400 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • цукор — 2 ст. л.;
  • крохмаль — 1 ст. л.

«Спочатку робимо тісто. До розтопленого охолодженого масла додаємо цукор, яйце, борошно та розпушувач — замішуємо м’яке тісто. Далі круглу форму діаметром 26 см застеляємо пергаментом і викладаємо туди розкачане тонко тісто з бортиками. Кладемо до холодильника на 30 хв. У цей час готуємо начинку. Гарбуз тремо на грубій терці й проварюємо в невеликій кількості води п’ять хвилин, помішуючи. Залишок води зливаємо, гарбуз охолоджуємо й збиваємо блендером до пастоподібної консистенції. Додаємо яєчні жовтки, цукор і крохмаль — усе розтираємо до однорідності. Яєчні білки збиваємо в стійку піну, обережно вимішуємо з гарбузовою начинкою», — радить господиня.

Вона додає, що сиркову масу готує аналогічно. Рикоту збиває блендером, додає цукор, яєчні жовтки та крохмаль. Вимішує. Потім вводить у масу окремо збиті білки. Каже, що сир рикоту можна замінити на звичайний кисломолочний. 

«Коли обидві начинки готові, дістаємо з холодильника форму з тістом. Начинки викладаємо по черзі: спочатку сиркову, довкола неї гарбузову, навколо гарбузової знову сиркову. Доки не закінчаться начинки. Випікати при 180°C протягом 35–40 хвилин, прикривши торт зверху пергаментом. Потім забираємо пергамент і ще випікаємо 25 хвилин при 160°C», — додає Оксана Яськів.

Авторка: Світлана Шевчук

Головне фото: prolviv.com

Нагадаємо, українки поділилися секретами приготування страв, які увійшли до культурної спадщини