3700 українців евакуювали на лікування до закордонних клінік від початку війни

Від початку війни Міністерство охорони здоров’я разом із міжнародними партнерами евакуювали на спеціальне лікування понад 3700 українців. 27 пацієнтів доправили до клінік Європи протягом цього тижня. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

«Пацієнти були направлені до клінік Франції, Німеччини, Литви, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Іспанії та Австрії. У групі є військові з мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, а також цивільні особи з онкологічними захворюваннями. Крім того, у групі є пацієнти з Донеччини та прифронтових територій та працівник української залізниці, який потрапив під обстріл у 2022 році. Їм буде надане спеціалізоване лікування та подальша реабілітація», – йдеться у повідомленні.

У МОЗ додають, що евакуація проходить через систему екстреного реагування Євросоюзу, коли в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку. Так звані «медичні конвої» — приклад одного з ефективних напрямів порятунку пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з клінікою та узгоджує етапи та маршрути безпечного медичного транспортування.

Відомство також наводить перелік маршрутів, за якими постраждалі громадяни можуть бути переведені на лікування за кордон.

По-перше, через обласний департамент охорони здоров’я, який має визначену особу, відповідальну за направлення на лікування за кордоном на період дії воєнного стану. Також можна звернутися в обласну лікарню до лікаря відповідної спеціальності на консультацію та запитати під час неї про можливість лікування за кордоном.

По-друге, шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ. Самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть у розділі «Громадянам».

По-третє, подання на евакуацію за кордон поранених військовослужбовців здійснюється через командування Медичних сил України.

Нагадаємо, до кінця місяця електронна черга на ВЛК запрацює в усіх військових медзакладах.

Фото: moz.gov.ua